Hanuman Chalisa PDF Download | Hanuman Chalisa Lyrics | हनुमान चालीसा

Looking for Hanuman Chalisa Lyrics along with PDF Download and video song on Youtube! Click to go furher! Shri Hanuman Chalisa devotional hymn written in honour of Lord Hanuman, a major character in the Hindu epic Ramayana. The term “chalisa” means “forty,” referring to the hymn’s forty lyrics. The Hanuman Chalisa is thought to have been written in the 16th century by the poet-saint Tulsidas and is regarded as one of Hinduism’s most powerful hymns.

Shree Hanuman Chalisa

Hanuman Chalisa Video Song with Lyrics

Hanuman Chalisa Video Song with Lyrics

Hanuman Chalisa Download

https://songlyrics.shonali18.com/hanuman-chalisa-lyrics/17ZHT4WbSfw

Hanuman Chalisa In Hindi

श्रीगुरु चरन सरोज रज निज मनु मुकुरु सुधारि
बरनऊं रघुबर बिमल जसु जो दायकु फल चारि
बुद्धिहीन तनु जानिके सुमिरौं पवन कुमार
बल बुद्धि बिद्या देहु मोहिं हरहु कलेस बिकार

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर
जय कपीस तिहुं लोक उजागर
रामदूत अतुलित बल धामा
अंजनि पुत्र पवनसुत नामा

महाबीर बिक्रम बजरंगी
कुमति निवार सुमति के संगी
कंचन बरन बिराज सुबेसा
कानन कुंडल कुंचित केसा
हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै
कांधे मूंज जनेऊ साजै
संकर सुवन केसरीनंदन
तेज प्रताप महा जग बन्दन

विद्यावान गुनी अति चातुर
राम काज करिबे को आतुर
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया
राम लखन सीता मन बसिया
सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा
बिकट रूप धरि लंक जरावा
भीम रूप धरि असुर संहारे
रामचंद्र के काज संवारे

लाय सजीवन लखन जियाये
श्रीरघुबीर हरषि उर लाये
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं
अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा
नारद सारद सहित अहीसा

जम कुबेर दिगपाल जहां ते
कबि कोबिद कहि सके कहां ते
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा
राम मिलाय राज पद दीन्हा
तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना
लंकेस्वर भए सब जग जाना
जुग सहस्र जोजन पर भानू
लील्यो ताहि मधुर फल जानू

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं
जलधि लांघि गये अचरज नाहीं
दुर्गम काज जगत के जेते
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते
राम दुआरे तुम रखवारे
होत न आज्ञा बिनु पैसारे
सब सुख लहै तुम्हारी सरना
तुम रक्षक काहू को डर ना

आपन तेज सम्हारो आपै
तीनों लोक हांक तें कांपै
भूत पिसाच निकट नहिं आवै
महाबीर जब नाम सुनावै
नासै रोग हरै सब पीरा
जपत निरंतर हनुमत बीरा
संकट तें हनुमान छुड़ावै
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै

सब पर राम तपस्वी राजा
तिन के काज सकल तुम साजा
और मनोरथ जो कोई लावै
सोइ अमित जीवन फल पावै
चारों जुग परताप तुम्हारा
है परसिद्ध जगत उजियारा
साधु संत के तुम रखवारे
असुर निकंदन राम दुलारे

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता
अस बर दीन जानकी माता
राम रसायन तुम्हरे पासा
सदा रहो रघुपति के दासा
तुम्हरे भजन राम को पावै
जनम-जनम के दुख बिसरावै
अन्तकाल रघुबर पुर जाई
जहां जन्म हरि भक्त कहाई

और देवता चित्त न धरई
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई
संकट कटै मिटै सब पीरा
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा
जै जै जै हनुमान गोसाईं
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं
जो सत बार पाठ कर कोई
छूटहि बंदि महा सुख होई

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा
होय सिद्धि साखी गौरीसा
तुलसीदास सदा हरि चेरा
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा

पवन तनय संकट हरन मंगल मूरति रूप

राम लखन सीता सहित हृदय बसहु सुर भूप

Hanuman Chalisa In English

॥ Doha ॥

Shri guru charan saroj raj neej manu mukur sudhari ।
Baranu raghubar bimal jasu jo dayaku phal chari ॥ 

Buddhi heen tanu janike sumero pavan kumar । 
Bal buddhi bidya deu mohi harau kales bikar ॥

॥ Chaupayee ॥Jai Hanuman gyan gun sagar । 
Jai kapis tihu lok ujagar ॥01॥

Ram doot atulit bal dhama । 
Anjaani-putra pavan sut nama ॥02॥

Mahabir bikram Bajrangi । 
Kumati nivar sumati ke sangi ॥03॥

Kanchan baran biraj subesa । 
Kanan kundal kunchit kesa ॥04॥

Hath bajra aur dhvaja biraje । 
Kaandhe munj janeu saje ॥05॥

Sankar suvan Kesari nandan । 
Tej pratap maha jag bandan ॥06॥

Bidyavaan guni ati chatur । 
Ram kaj karibe ko aatur ॥07॥

Prabhu charitra sunibe-ko rasiya । 
Ram Lakhan Sita maan basiya ॥08॥

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava । 
Bikat roop dhari Lank jarava ॥09॥

Bhim roop dhari asur sahare । 
Ramachandra ke kaj savare ॥10॥

Laye sanjivan Lakhan jiyaye । 
Shri Raghuvir harashi ur laye ॥11॥

Raghupati kinhi bahut badhaee । 
Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai ॥12॥

Sahas badan tumharo jas gaave । 
Asa-kahi Shripati kantha lagave ॥13॥

Sankadik brahmadi munisa । 
Narad-sarad sahit ahisa ॥14॥

Jum Kuber digpaal jaha teh । 
Kabi Kovid kahi sake kahan teh ॥15॥

Tum upkar Sugreevahi keenha । 
Ram milaye rajpad deenha ॥16॥

Tumharo mantra Vibhishan maana । 
Lankeshvar bhaye sab jag jana ॥17॥

Yug sahastra jojan par bhanu । 
Leelyo tahi madhur phaal janu ॥18॥

Prabhu mudrika meli mukh mahi । 
Jaladi langhi gaye achraj nahi ॥19॥

Durgaam kaj jagat ke jete । 
Sugam anugraha tumhre tete ॥20॥

Ram duwaare tum rakhvare । 
Hoat na adyna binu paisare ॥21॥

Sab sukh lahe tumhari sarna । 
Tum rakshak kahu ko darna ॥22॥

Aapan tej samharo aape । 
Teenho lok hank teh kanpe ॥23॥

Bhoot pisaach nikat nahin aave । 
Mahabir jab naam sunave ॥24॥

Nase rog hare sab peera । 
Japat nirantar Hanumant beera ॥25॥

Sankat se Hanuman chudave । 
Man karam bachan dyan jo lave ॥26॥

Sab par Ram tapasvee raja । 
Teen ke kaj sakal tum saja ॥27॥

Aur manorath jo koi lave । 
Sohi amit jeevan phal pave ॥28॥

Charo yug partap tumhara । 
Hai parasiddha jagat ujiyara ॥29॥

Sadhu sant ke tum rakhware । 
Asur nikanandan Ram dulare ॥30॥

Ashta-sidhi nav nidhi ke daata । 
Asabar deen Janki mata ॥31॥

Ram rasayan tumhare pasa । 
Sada raho Raghupati ke dasa ॥32॥

Tumhare bhajan Ram ko paave । 
Janam-janam ke dukh bisrave ॥33॥

Anth-kaal Raghubar pur jaee । 
Jaha janma Hari-bhakht kahaee ॥34॥

Aur devta chitta na dharaee । 
Hanumanth se he sarba sukh karaee ॥35॥

Sankat kate-mite sab peera । 
Jo sumire Hanumat balbeera ॥36॥

Jai Jai Jai Hanuman gosaee । 
Krupa karahu gurudev ki naee ॥37॥

Jo sath baar paath kar koi । 
Chuthee bandhi maha sukh hoee ॥38॥

Jo yaha padhe Hanuman Chalisa । 
Hoye Siddhi Sakhi Gaurisa ॥39॥

Tulsidas sada Hari chera । 
Keeje nath hridaye maha dera ॥40॥

॥ Doha ॥Pavan tanay sankat harana mangal murti roop । 
Ram Lakhan Sita sahit hriday basau sur bhuup ॥

॥ Jai-Ghosh ॥Bol Bajarangabali ki jai । 
Pavan putra Hanuman ki jai ॥ 
॥ Jai Shri Ram ॥

Latest Trending God Chalisa

Hanuman Chalisa PDF Download

About Hanuman Chalisa Lyrics

The Hanuman Chalisa is a devotional hymn performed by millions of Hindus worldwide. It is supposed to have tremendous spiritual power and to bestow blessings, good luck, and protection on people who say it with devotion and trust. The hymn is also seen to be a potent weapon for removing obstacles, grant wishes, and fulfil wishes.

The Hanuman Chalisa is made up of forty verses, each of which is a praise song to Lord Hanuman. The hymn is composed in the Awadhi dialect of Hindi, and it is stated that Tulsidas wrote it in one night while being guided by Lord Hanuman himself. The Hanuman Chalisa lines are thought to be a blend of poetry, devotion, and spiritual understanding.

The Hanuman Chalisa begins with a petition to Lord Hanuman, in which he is asked for blessings and protection. The song then goes on to describe Lord Hanuman’s various achievements and exploits, such as his devotion to Lord Rama, his part in the Ramayana, and his numerous heroic feats. The hymn also celebrates Lord Hanuman’s courage, knowledge, and power, as well as his physical and spiritual traits.

The Hanuman Chalisa is chanted by Hindus of all ages, and it is especially useful for children, as it is thought to shield them from evil influences and bring them good luck. Adults think that reciting the song will help them overcome obstacles, achieve their goals, and gain spiritual enlightenment.

The Hanuman Chalisa is often chanted at religious events and festivals such as Hanuman Jayanti, Lord Hanuman’s birthday, and the month of Margashirsha. It is also thought that reciting the Hanuman Chalisa on Tuesdays and Saturdays, considered auspicious for Lord Hanuman, will give additional rewards.

Finally, the Hanuman Chalisa is a powerful religious hymn that Hindus all around the world have revered for generations. It is a devotional chant that praises Lord Hanuman and asks for his blessings and protection. Those who recite the Hanuman Chalisa with devotion and faith are said to receive blessings, good luck, and protection. It is also seen as a potent instrument for overcoming obstacles, granting wishes, and satisfying aspirations.

हनुमान चालीसा के फायदे हिंदी में

हनुमान चालीसा के कई उपयोग और लाभ हैं, जिनमें शामिल हैं:

  • भक्ति और पूजा: हनुमान चालीसा भगवान हनुमान की भक्ति और पूजा के लिए एक शक्तिशाली साधन है। भक्तों द्वारा उनका आशीर्वाद, सुरक्षा और मार्गदर्शन पाने के लिए इसका पाठ किया जाता है।
  • बाधाओं पर काबू पाना: ऐसा माना जाता है कि आस्था और भक्ति के साथ हनुमान चालीसा का पाठ करने से जीवन में आने वाली बाधाओं, चुनौतियों और कठिनाइयों को दूर करने में मदद मिल सकती है। भगवान हनुमान को उनकी ताकत और साहस के लिए जाना जाता है, और उनका आशीर्वाद हमें अपने डर और सीमाओं को दूर करने में मदद कर सकता है।
  • आध्यात्मिक विकास: हनुमान चालीसा भी एक आध्यात्मिक पाठ है जो हमें परमात्मा के साथ हमारी समझ और संबंध को गहरा करने में मदद कर सकता है। यह हमें भक्ति, विनम्रता और समर्पण के गुणों के बारे में सिखाता है, जो आध्यात्मिक विकास और आत्मज्ञान के लिए आवश्यक हैं।
  • उपचार और सुरक्षा: माना जाता है कि हनुमान चालीसा में उपचार और सुरक्षात्मक गुण भी हैं। ऐसा कहा जाता है कि यह मन और शरीर को शुद्ध करता है, और भक्त को नकारात्मक ऊर्जाओं और प्रभावों से बचाता है।
  • सांस्कृतिक विरासत: हनुमान चालीसा भारत की सांस्कृतिक विरासत का एक महत्वपूर्ण हिस्सा है और विद्वानों और लेखकों द्वारा इसका व्यापक रूप से अनुवाद और व्याख्या की गई है। यह भक्ति, प्रेरणा और एकता का प्रतीक है और इसने भारत की धार्मिक और सांस्कृतिक परंपराओं को आकार देने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाई है।
  • मानसिक शांति: हनुमान चालीसा को भक्त को मानसिक शांति और शांति प्रदान करने के लिए भी माना जाता है। भक्ति और ध्यान के साथ इसका पाठ करने से मन शांत होता है और आंतरिक शांति मिलती है, तनाव और चिंता कम होती है।
  • स्मृति और बुद्धि में वृद्धि: कहा जाता है कि हनुमान चालीसा का पाठ करने से स्मृति और बुद्धि में वृद्धि होती है। भगवान हनुमान को ज्ञान और ज्ञान का अवतार माना जाता है, और उनका आशीर्वाद हमारे मानसिक संकायों को बेहतर बनाने में मदद कर सकता है।
  • अच्छे स्वास्थ्य के लिए: माना जाता है कि हनुमान चालीसा के चिकित्सीय लाभ भी हैं और अच्छे स्वास्थ्य और तंदुरूस्ती के लिए इसका पाठ किया जा सकता है। यह प्रतिरक्षा प्रणाली में सुधार और शारीरिक और मानसिक उपचार को बढ़ावा देने के लिए कहा जाता है।
  • आध्यात्मिक सुरक्षा: हनुमान चालीसा को अक्सर आध्यात्मिक सुरक्षा मंत्र के रूप में प्रयोग किया जाता है। ऐसा माना जाता है कि भक्ति के साथ इसका पाठ करने से हमें नकारात्मक ऊर्जाओं, बुरी आत्माओं और मानसिक हमलों से बचाया जा सकता है।
  • आत्मविश्वास का निर्माण: भगवान हनुमान अपनी अटूट निष्ठा, साहस और दृढ़ संकल्प के लिए जाने जाते हैं। हनुमान चालीसा का पाठ करने से भक्त में इन गुणों का निर्माण करने और आत्मविश्वास और आत्म-सम्मान बढ़ाने में मदद मिल सकती है।

कुल मिलाकर, हनुमान चालीसा एक शक्तिशाली और बहुमुखी भक्ति स्तोत्र है जिसके कई उपयोग और लाभ हैं। यह आध्यात्मिक विकास, मानसिक और शारीरिक कल्याण और सांस्कृतिक विरासत के लिए एक मूल्यवान उपकरण है।

Benefits of Hanuman Chalisa in English

The Hanuman Chalisa has several uses and benefits, including:

  1. Devotion and worship: The Hanuman Chalisa is a powerful tool for devotion and worship of Lord Hanuman. It is recited by devotees to seek his blessings, protection, and guidance.
  2. Overcoming obstacles: It is believed that reciting the Hanuman Chalisa with faith and devotion can help overcome obstacles, challenges, and difficulties in life. Lord Hanuman is known for his strength and courage, and his blessings can help us overcome our fears and limitations.
  3. Spiritual growth: The Hanuman Chalisa is also a spiritual text that can help us deepen our understanding and connection with the divine. It teaches us about the qualities of devotion, humility, and surrender, which are essential for spiritual growth and enlightenment.
  4. Healing and protection: The Hanuman Chalisa is also believed to have healing and protective properties. It is said to purify the mind and body, and to protect the devotee from negative energies and influences.
  5. Cultural heritage: The Hanuman Chalisa is an important part of the cultural heritage of India and has been widely translated and interpreted by scholars and writers. It is a symbol of devotion, inspiration, and unity, and has played an important role in shaping the religious and cultural traditions of India.
  6. Mental peace: The Hanuman Chalisa is also believed to provide mental peace and tranquility to the devotee. Reciting it with devotion and focus can calm the mind and bring inner peace, reducing stress and anxiety.
  7. Enhancing memory and intelligence: It is said that reciting the Hanuman Chalisa can enhance memory and intelligence. Lord Hanuman is considered to be the embodiment of wisdom and knowledge, and his blessings can help improve our mental faculties.
  8. For good health: The Hanuman Chalisa is also believed to have therapeutic benefits and can be recited for good health and well-being. It is said to improve the immune system and promote physical and mental healing.
  9. Spiritual protection: The Hanuman Chalisa is often used as a spiritual protection mantra. It is believed that reciting it with devotion can protect us from negative energies, evil spirits, and psychic attacks.
  10. Building confidence: Lord Hanuman is known for his unwavering loyalty, courage, and determination. Reciting the Hanuman Chalisa can help build these qualities in the devotee and increase self-confidence and self-esteem.

Overall, the Hanuman Chalisa is a powerful and versatile devotional hymn that has many uses and benefits. It is a valuable tool for spiritual growth, mental and physical well-being, and cultural heritage.

Hanuman Chalisa Meaning in Hindi

हनुमान चालीसा चालीस छंदों से बना एक भक्तिपूर्ण भजन है, जिनमें से प्रत्येक भगवान हनुमान की स्तुति का एक भजन है। हनुमान चालीसा के बोल हिंदी की अवधी बोली में लिखे गए हैं, और भगवान हनुमान के विभिन्न कार्यों और कारनामों का वर्णन करते हैं। नीचे हनुमान चालीसा के प्रत्येक श्लोक के अर्थ का संक्षिप्त विवरण दिया गया है:

1-4: पहले चार छंद भगवान हनुमान से प्रार्थना करते हैं, उनका आशीर्वाद और सुरक्षा मांगते हैं।

5-8: अगले चार श्लोकों में भगवान राम के प्रति हनुमान की भक्ति और रामायण में उनकी भूमिका का वर्णन है।

9-12: अगले चार छंद भगवान हनुमान की शारीरिक और आध्यात्मिक विशेषताओं, जैसे उनके साहस, ज्ञान और शक्ति की प्रशंसा करते हैं।

13-16: अगले चार श्लोकों में भगवान हनुमान के वीरतापूर्ण कारनामों का वर्णन है, जैसे कि सीता को बचाने के लिए लंका की उनकी यात्रा और कई राक्षसों का वध।

17-20: अगले चार श्लोकों में भगवान राम के प्रति हनुमान की भक्ति और उनके दूत और सेवक के रूप में उनकी भूमिका का वर्णन है।

21-24: अगले चार श्लोक भगवान हनुमान की ताकत, ज्ञान और भगवान राम की भक्ति की प्रशंसा करते हैं।

25-28: अगले चार श्लोकों में रामायण में भगवान हनुमान की भूमिका और भगवान राम के प्रति उनकी भक्ति का वर्णन है।

29-32: अगले चार छंद भगवान हनुमान की शारीरिक और आध्यात्मिक विशेषताओं, जैसे उनके साहस, ज्ञान और शक्ति की प्रशंसा करते हैं।

33-36: अगले चार श्लोकों में भगवान हनुमान की एक रक्षक और बाधाओं को दूर करने वाली भूमिका का वर्णन है।

37-40: अंतिम चार छंद भगवान हनुमान से प्रार्थना है, उनका आशीर्वाद और सुरक्षा मांगते हैं, और आध्यात्मिक ज्ञान प्राप्त करने के लिए पढ़ने वाले के लिए।

हनुमान चालीसा में, भगवान हनुमान की प्रशंसा भगवान राम के एक शक्तिशाली और समर्पित सेवक के साथ-साथ एक रक्षक, बाधाओं को दूर करने वाले और मनोकामनाओं को पूरा करने वाले के रूप में की गई है। ऐसा माना जाता है कि भक्ति के साथ हनुमान चालीसा का पाठ करने से आशीर्वाद, सौभाग्य और सुरक्षा मिलेगी, साथ ही लक्ष्यों को प्राप्त करने और आध्यात्मिक ज्ञान प्राप्त करने में मदद मिलेगी।

Hanuman Chalisa Meaning in English

The Hanuman Chalisa is a devotional hymn composed of forty verses, each of which is a hymn of praise to Lord Hanuman. The lyrics of the Hanuman Chalisa are written in the Awadhi dialect of Hindi, and describe the various deeds and exploits of Lord Hanuman. Below is a brief explanation of the meaning of each verse of the Hanuman Chalisa:

1-4: The first four verses are a prayer to Lord Hanuman, asking for his blessings and protection.

5-8: The next four verses describe Lord Hanuman’s devotion to Lord Rama and his role in the Ramayana.

9-12: The next four verses praise Lord Hanuman’s physical and spiritual attributes, such as his courage, wisdom, and power.

13-16: The next four verses describe Lord Hanuman’s heroic feats, such as his journey to Lanka to rescue Sita, and his killing of many demons.

17-20: The next four verses describe Lord Hanuman’s devotion to Lord Rama and his role as his messenger and servant.

21-24: The next four verses praise Lord Hanuman’s strength, wisdom, and devotion to Lord Rama.

25-28: The next four verses describe Lord Hanuman’s role in the Ramayana and his devotion to Lord Rama.

29-32: The next four verses praise Lord Hanuman’s physical and spiritual attributes, such as his courage, wisdom, and power.

33-36: The next four verses describe Lord Hanuman’s role as a protector and remover of obstacles.

37-40: The last four verses are a prayer to Lord Hanuman, asking for his blessings and protection, and for the reciter to attain spiritual enlightenment.

In the Hanuman Chalisa, Lord Hanuman is praised as a powerful and devoted servant of Lord Rama, as well as a protector, remover of obstacles and granter of wishes. It is believed that reciting the Hanuman Chalisa with devotion will bring blessings, good luck, and protection, as well as help in achieving one’s goals and attaining spiritual enlightenment.

Read Hanuman Chalisa in other lanugages

Leave a Comment